15/01/18

KVK Westhoek - FC MU Izegem-Ingelmunster 2 - 0

Zondag 14 januari 2018, KVK Westhoek – FC MU Izegem-Ingelmunster 2 – 0
2018 feestelijk gestart, KVK.

De spelers en de technische staff van KVK Westhoek hadden die enkele weken winterstop dubbel en dik verdiend. Een volle rustperiode was het echter niet want de trainingen werden daags na Nieuwjaar hervat en kort nadien volgde thuis een degelijke oefenpartij tegen de beloftes van KV Kortrijk (3 – 2 winst). De eerste helft van de competitie kreeg een verrassend vlot verloop en KVK verwierf een stek bovenaan in de subtop van het klassement. KVK behaalde niet alleen voortreffelijke resultaten, maar trainer H. Vandenheede liet zijn getalenteerd team ook een spelkwaliteit afleveren die beduidend boven de middelmaat van 2A uitsteeg.

Met Mandel United trof KVK vandaag een ploeg met 25 punten uit 16 wedstrijden, waarvan 8 gewonnen en 1 gelijkspel. De Mandeljongens tellen een positief doelpuntensaldo van 10 eenheden en in de avondmatch van 9 september 2017 verloor KVK van hen met 2 – 1. Weinig sprankelend voetbal en ook weinig doelkansen tijdens deze ontmoeting op een zonnige zondagnamiddag bij 6 °C. Al in de zevende minuut bouwde KVK een 1 – 0 voorsprong op en zo bleef het tot in de 70e minuut toen de gastheren hun tweede beslissende doelpunt konden aantekenen. De opportune K. Ternier troonde er boven uit: hij scoorde tweemaal. En de gasten? Zij misten creativiteit en kracht in de aanval, slaagden er niet in het eer reddende doelpunt te scoren en trokken met lege handen naar huis.       

Eerste helft. De eerste prik kwam van de bezoekers. Toen sloeg C. Kwateng op rechts op de vlucht en trok het leer voor het KVK - doel. V. Geryl (Ex - KVK) kreeg de bal nauwelijks onder controle en besloot hoog naast het doel (4’). Aan de overzijde bracht Y. Loisel laag een gemeten voorzet voor doel. K. Ternier had het manoeuvre door, sprong voor de FC - defensie en schoof de opener tegen de Mandelse netten, 1 – 0 (13’). K. Van Damme, op rechts, trok een verre voorzet naar de overzijde van het veld, waar de inlopende G. Loisel het leer in het zijnet kopte (19’). De teruggekomen G. Loisel ontfutselde een Mandelspeler het leer op het middenveld en loste geheel onverwacht een goed gericht schot dat centimeters naast de verste paal vloog (22’). De bezoekers kregen nooit echt een voet aan de grond tijdens het eerste halfuur. En T. Raes moest een vlotte KVK - aanval stuiten door K. Ternier, met de bal aan de voet, met een handgreep tegen de vlakte te smakken. De enige bezoekende dreiging kwam er met een vrije trap van F. Declercq. Het leer vloog boven de defensieve meute, over het hoofd van de hoog opverende V. Geryl en verdween aan de andere hoekschopvlag (38’). De eerste competitiehelft van het nieuwe jaar zat erop en had, buiten een doelpunt en enkele dreigingen, weinig spektakel geboden.

Tweede helft. De Mandeljongens hielden de hoge druk tot aan de 16 meter zone een kwartier vol, maar creëerden geen doelkansen. Aan de overzijde stuurde de ingevallen D. Kouemaha een bal breed tot bij de ijverige K. Ternier die zijn initiatief naast de staander zag verdwijnen (62’). C. Kwateng recupereerde het balverlies op het KVK - middenveld en ging er alleen van door. Toen hij op doel knalde, dwong hij KVK - doelman J. Dumesnil, met een indrukwekkende parade, tot het uiterste (63’). K. Ternier lepelde het leer over de Mandeldefensie tot bij de zich vrijlopende D. Kouemaha. De KVK - spits besloot in één tijd over de dichte kruishoek van het Mandeldoel (68’). Alarm in de FC - defensie toen Y. Loisel, op aangeven van D. Kouemaha, op volle snelheid in de diepte verdween en het leer voor doel trok. De goed gevolgde K. Ternier joeg in één tijd het leer tussen enkele FC - verdedigers en FC - doelman B. Laleman tegen de netten, 2 – 0 (70’). KVK beschouwde de opdracht als volbracht en dat was ook zo. Dank zij het technisch meesterschap en de opgebouwde voorsprong konden de jongens van trainer H. Vandenheede nu het spel controleren en matigen.                           

Een denderende match was het geenszins. Ritmeversnellingen en spelcreativiteit   kwamen te weinig aan bod in de eerste match van het nieuwe jaar. Misschien zat de feestvreugde van het oude of het nieuwe jaar er nog wat in. Maar KVK won op een slimme manier: rustig de eerste stap zetten om op voorsprong te komen, vervolgens op veiligheid voetballen om tenslotte op het gepaste moment toe te slaan en de tegenstrever de genadeslag te geven. Volgende week zondag reist KVK naar Londerzeel. Naar waar? Naar Londerzeel, een Vlaams - Brabantse gemeente waar de inwoners “kiekenplukkers” worden genoemd en Sint - Christoffel patroonheilige is. Maar Londerzeel SK heeft andere pijlen op haar boog. Op zaterdag 16 september 2017 kreeg KVK een pak slaag tijdens een avondmatch in het eigen Crackstadion. Het werd 0 – 7 voor de bezoekers. KVK, toen ineengestort, staat allang weer overeind en wil in het Dirk Puttemanstadion te Londerzeel orde op zaken stellen.                

Doelpunten: [7’] K. Ternier, 1 – 0; [70’] K. Ternier, 2 – 0.
KVK - opstelling: J. Dumesnil, K. Van Damme, A. Embrechts, L. Hugelier, K. Ternier, J. Vandermarliere (86’ J. Sucaet), G. Delannoy (57’ D. Kouemaha), S. Misiatu, N. De Loof, G. Loisel (77’ J. Robaeys), Y. Loisel. Wisselspelers: S. Flandrinck, J. Robaeys, J. Sucaet, D. Kouemaha.
Volgende competitiematch: zondag 21 januari 2018 om 14.30 u., Londerzeel SK – KVK Westhoek. Supporters op post.