06/02/23

KVK Westhoek - KFC Merelbeke

Zondag 5 februari 2023, KVK Westhoek – KFC Merelbeke 0 – 0
Een (licht)punt van hoop en beterschap?

Halfweg. Twee Oost-Vlaamse voetbalclubs, KSC Lokeren-Temse (42 p.) en KFC Sparta Petegem (41 p.) hebben na 20 wedstrijden stevig de leiding gepakt in 2e nationale Amateur A. In hun spoor volgen op respectievelijk 6 en 5 punten 2 Brugse clubs, KSV Oostkamp (36 p.) en Cercle Brugge U23 (36 p.), alsof nu al een flinke stap is gezet in de strijd om de titel. Onderaan het klassement bengelen 4 clubs, waarvan 3 West-Vlaamse, FC Gullegem (19 p.), RC Harelbeke (18 p.) en KVK Westhoek (18 p.) en 1 Oost-Vlaamse club, Erpe Mere United die met 9 p. de rangen sluit. Deze clubs volgen op minimum 4 punten van 14e geklasseerde, RFC Wetteren met 23 p. Ook hier ontwikkelt zich, halfweg de competitie, nu al een strijd om uit de kelder van het klassement weg te komen.  

Coach. Op dinsdag 31 januari 2023 maakte de raad van bestuur een einde aan de samenwerking met B. Debo. KVK’ s T1, die 3 jaar actief was, werd bedankt voor zijn diensten, niettegenstaande zijn inzet en gedrevenheid. B. Debo doorworstelde met zijn ploeg een moeilijke periode met door corona onderbroken of vroegtijdig beëindigde competities. In de herfst van 2022 verloor hij voor geruime tijd enkele basisspelers, wat de ploeg volledig uit balans bracht. Sindsdien bleven de resultaten ondermaats en zakte de eigen club weg naar de voorlaatste plaats in het klassement. En dan wordt maar één persoon met naam genoemd die verantwoordelijk is en die mag opstappen. Assistent-trainer D. Cauwelier nam het roer over en stond deze namiddag als coach voor zijn “tweede” vuurproef, zo overtuigde hij.          

KVK moest vandaag het veld in tegen KFC Merelbeke, 7e in het klassement met 30 punten uit 20 wedstrijden. Alweer geen gemakkelijke opgave, KVK! Toch werd aangenomen dat de eigen ploeg gebruik zou maken van het thuisvoordeel om punten te sprokkelen, want straks volgen 2 opeenvolgende uitwedstrijden, eerst tegen KSV Oudenaarde en meteen daarna tegen Cercle Brugge U23. Winderig, maar zonnig en droog weer bij een temperatuur van 12 °C.  S. Gantois en L. Simoens waren afwezig en J. Coppin begon verrassend op de bank. Tijdens de eerste helft kregen we een open match, vol met aanvallende intenties langs beide kanten. Open doelkansen waren er niet en de schoten binnen het kader werden door de doelmannen gemakkelijk geneutraliseerd. Tijdens de tweede helft kwamen meer openingen, maar geen van beide partijen slaagde erin om de score in eigen voordeel te doen overhellen. KVK kwam dichtst bij het winnende doelpunt, zelfs drie keer, maar de overtuiging ontbrak om het af te maken. De wedstrijd eindigde zoals ze begon, 0 – 0.      

Eerste helft. Wel enkele goed opgebouwde aanvallen langs weerszijden, maar bij de afwerking liet alles te wensen over. M. Falzone’s trap vanop 20 meter vloog naast de paal (5’). De toon was gezet en aan de overkant bediende J. Cremers de spurtende J. Robaeys die het leer centraal voor doel bracht. Er was geen mens te bespeuren om het werk hier af te ronden (8’). Ook Y. Dewilde stuurde een bal voor doel op D.J. Dewaegemaeker die het leer in de 16-zone niet onder controle kreeg waardoor een kans verloren ging (11’). Een hoekschop van J. Cremers vloog rakelings naast de verste paal buiten (18’). J. Cremers dribbelde zijn belager voorbij en vuurde terwijl de bezoekende doelman, J. Maes nog net het leer over de doellat kon tikken (26’). Ook V. Mahieu’s vrije trap scheerde de doellat (32’). Een gericht schot van N. Verheyden pakte KVK-doelman M. Dannel zonder moeite (33’). En de eerste helft eindigde met een geweldige knal van A. Verkindere waarbij het leer vanop 25 meter naast de verste paal vloog (38’).    

Tweede helft. Het eerste kwartier kroop KVK door het oog van de naald. Een toegestuurde bal nam N. Binst rechtstreeks op de schoen en joeg die rakelings over het KVK-kader (49’). N. Verheyden, in het straatje gestuurd, dwong M. Dannel tot een uiterste parade. De KVK-doelman toetste het leer rakelings over de doellat in hoekschop (57’). Op corner vloog het leer naar de tweede paal waar M. De Ruyver zou scoren, maar het leer botste op de doellat, sloeg tegen de schouder van doelman M. Dannel en vloog tenslotte via de paal terug het veld in (61’). En aan de overzijde kreeg O. Scholaert wellicht de beste kans van de match aan de voet. Oog in oog met doelman J. Maes verloor hij de controle over het leer en de KFC-doelman greep het met beide handen (63’). Toen J. Cremers de inlopende J. Robaeys bediende, vond die toch nog de mogelijkheid om van dichtbij de bal over de doellat te liften (65’). N. Verheyden hield zijn belager achterop en schoof het leer weer nipt over de KVK-doellat (75’). Aan de overzijde soleerde D.J. Dewaegemaeker naar een open doelkans, maar de KVK-spits leverde een gebrekkig schotje af dat ver naast de paal verdween (81’). De laatste dreigende bewegingen kwamen op naam van KFC Merelbeke. De ingevallen J. Tossavi drong door tot aan de doellijn en schoof het leer langs het doelvlak buiten (84’). M. Dannel verkeek zich bijna op een boogbal van M. De Mey (85’) en N. Binst vuurde hard naast de verste paal (87’). Maar wat een geluk van die bliksemsnelle reactie van doelman M. Dannel die met de hand nog een kopbal van M. De Ruyver uit zijn doelvlak sloeg (90’).   

Dat KVK minder, maar betere kansen voortbracht staat buiten kijf. Twijfel en onzekerheid maakten zich meester van onze 3 aanvallers. O. Scholaert zag zijn opmars gestopt, terwijl J. Robaeys en D.J. Dewaegemaeker hun pogingen naast of over het kader zagen verdwijnen. Toch bracht de match wat hoop, optimisme en nieuw vertrouwen om volgende week naar Oudenaarde te reizen. De eigen ploeg en KRC Harelbeke speelden gelijk, terwijl KM Torhout de 3 punten tegen FC Gullegem nog net  in eigen huis hield. Zo goed als een status quo situatie onderaan in het klassement voor deze 3 ploegen, elk met 19 punten. De strijd gaat onverminderd door. Ciao.             

KVK-opstelling: M. Dannel, G. Gaillez, M. Thiel, J. Robaeys, S. Himpe, J. Cremers, Yentl Dewilde (57’ Yinthe Dewilde), V. Mahieu (81’ O. Lekhecine), O. Scholaert, J. Jodts, D.J. Dewaegemaeker. Wisselspelers: G. Vercruysse, Yinthe Dewilde, O. Lekhecine en J. Coppin.

Volgende competitiematch: zaterdag 11 februari 2023, om 19.30 u., KSV Oudenaarde – KVK Westhoek. Supporters op post.