20/02/23

KSV Oostkamp - KVK Westhoek

Zaterdag 18 februari 2023, KSV Oostkamp – KVK Westhoek 6 – 3
Hard strijdend KVK roemloos ten onder.

Onder trainer D. Cauwelier presenteerde KVK in de laatste twee wedstrijden een aantrekkelijk aanvallend voetbal. De ontmoetingen echter tegen KFC Merelbeke (0 – 0) en KSV Oudenaarde (1 – 1), brachten slechts 2 punten op, wat een te beperkte bijdrage is om zich los te maken van de staartgroep. De opportuniteit ontbrak om te scoren uit de vele goede kansen of paal en doellat versperden de weg naar de zege. De eigen ploeg trok vandaag met goede moed naar het noorden van de provincie om KSV Oostkamp partij te geven. Promovendus KSV Oostkamp is de revelatie van de eerste competitiehelft. Het hoog aantal gescoorde doelpunten – 49 in 22 wedstrijden – valt op en de Oostkampse voorlijn kroont zich daarmee tot de beste van de reeks.

Coach. Het Nieuwsblad van woensdag 15 februari 2023 kondigde aan dat B. Lucker (°5 oktober 1981) de avond voordien tot nieuwe trainer van KVK Westhoek werd benoemd. Hij is in het bezit van een UEFA-A licentie en deed als trainer een pak ervaring op bij o.a. Dosko Beveren, KV Kortrijk (T2) en KFC Poperinge. Als marathonloper houdt B. Lucker van zware uitdagingen, maar geeft nu voorrang aan de  strijd voor het behoud van de eigen club in 2A. Welk tactisch plan legt de nieuwe trainer voor om de 4e gerangschikte met 38 punten, partij te geven? 

Kunstgras aan de Valkaart te Oostkamp. Excuses staan buiten het debat, maar kunstgras vraagt steeds een aanpassing, voor de ene speler al wat meer dan voor de andere. J. Robaeys verving in defensie de geschorste J. Jodts. Een gezellig nieuw gebouwd stadion, winderig weer en een countdown die de spelers het veld opstuurde, tot daar de eerste indrukken.

De snelle matchaanhef bracht KVK al in de 2e minuut op voorsprong.  Een kwartier later nam de thuisploeg het commando over en hoe? Een uitgekookte ploeg die berekend, snel en geraffineerd te werk ging, voortdurend in de aanval was en de eigen ploeg constant onder zware druk zette. Aan de rust was de score 2 – 1 en er hing meer in de lucht. Vroeg in de tweede helft kwam KVK langszij, 2 – 2 en even na het uur stelde de eigen ploeg weer gelijk, 3 – 3, wat bewijst dat er zeker geen gebrek aan wilskracht was. De aansluitingen kwamen er telkens na snedige tegenaanvallen van de eigen ploeg. De cadans bij KVK was gebroken toen V. Mahieu zijn tweede geel en dus rood kreeg (70’). KSVO maakte gebruik van de numerieke meerderheid, zette haar spel van snelle en precieze balwissels voort en diepte haar voorsprong verder uit tot 6 – 3. Het zware labeur had de eigen jongens niets opgeleverd.                   

Eerste helft. KVK kwam bijzonder sterk uit de startblokken. Een center van J. Robaeys vloog in de 16-zone en D.J. Dewaegemaeker kopte het leer verrassend via de vingertoppen van doelman M. Iket tegen de touwen, 0 – 1 (2’). J. Robaeys zwierde zijn hoekschop over de KSVO-defensie en de bal verdween rakelings naast de verste paal (8’). De KVK-storm was gaan liggen. KSVO bekwam even en deelde de eerste klappen uit. D. Bragard stuurde de snelle J. Vanhaecke vooruit en die devieerde de bal van dichtbij op het uitgestoken been van KVK-doelman, M. Dannel (18’). Mede door de hoge druk dwong de thuisploeg in die periode heel wat hoekschoppen af, echter zonder veel gevaar. D. Bragard bediende J. Vanhaecke, die zich vlak voor het KVK-doel bevond en die schoof de bal hard tussen paal en doelman binnen, 1 – 1 (22’). P. Canoot trok dwars door het middenveld, van rechts naar links en serveerde voor D. Bragard die snoeihard en vanuit een scherpe hoek op de uitstekend reagerende doelman M. Dannel besloot (26’). De pressing op het KVK-doel eiste zijn tol. De klaarziende P. Canoot kon het leer recupereren en vlamde van dichtbij de 2 – 1 op het scorebord (32’). Op voorzet van P. Canoot kopte J. Vanhaecke nipt naast de tweede paal (37’). Het tempo milderde, maar wat mochten we verwachten tijdens de tweede helft gezien de aanhoudende snelle spelontwikkelingen bij de thuisploeg?        

Tweede helft. KVK was weer eerst aan zet met J. Robaeys die de bal naar de overkant van het veld stuurde om L. Simoens te lanceren. Die schoof het leer in de voeten van de centraal opgestelde D.J. Dewaegemaeker die met een knap schot de gelijkmaker liet optekenen, 2 – 2 (55’). Toch werd nadien het KVK-doel weer langs alle kanten bestookt. J. Vanhaecke trapte de voorzet van D. Bragard van dichtbij naast de paal (56’). W. Broes liftte zijn vrije trap over de KVK-muur en de vooruitspringende T. Benoot tikte het derde Oostkampse doelpunt binnen, 3 – 2 (60’). KVK reageerde tweemaal. Na een snelle omschakeling bediende D. J. Dewaegemaeker de vrijstaande J. Cremers die de bal genadeloos voorbij doelman M. Iket schoot, 3 – 3 (64’). En kort daarop vond J. Cremers de meegekomen Y. Dewilde die dribbelend de bal rakelings over de doellat joeg (67’). Aan de overkant kon F. Suffys een gemeten doorsteekpas onder de doellat binnen stiften, 4 – 3 (69’). De op het middenveld zwaar belaste V. Mahieu was ook nog erg ongelukkig toen hij zijn tweede geel kreeg en de kleedkamers mocht opzoeken (70’). Ondertussen ging het Oostkampse spektakel ongestoord verder. J. Verstraete miste op een haartje het 5e doelpunt voor zijn ploeg te scoren (78’). Maar het kwam er toch toen J. Vanhaecke na een felle sprint en van dichtbij, via de schouder van keeper M. Dannel, het leer in de benedenhoek van het doel trapte, 5 – 3 (79’). Het Oostkampse dozijn was halfvol toen de ingevallen R. Plasschaert op doelman M. Dannel knalde en J. Timmerman, ook invaller, er met de rebound 6 – 3 van maakte (81’). Tenslotte kopte D. Vanhaeren een voorzet van J. Timmerman rakelings over de doellat (89’).

KVK kon wel af en toe een vuist maken, herpakte zich telkens, maar ging tenslotte roemloos ten onder in deze ongelijke voetbalstrijd. Het hoge tempo en de technische bekwaamheid van de gastheren overtroefden de eigen ploeg. De tegenstrevers namen elk zwak moment in de eigen rangen te baat om de score uit te diepen. Twee derden van de competitie zijn afgewerkt en KVK geraakt maar niet weg uit de achterste gelederen van het klassement. De vooruitzichten ogen helemaal niet rooskleurig, overtuigden heel wat meegereisde KVK-supporters. Het KVK-klankbord bracht na de match zijn zorgen tot uiting, meer nog, was bang voor het verdere verloop van het eigen team in deze competitie. Volgende week zondag ontvangt KVK in eigen stadion, KVV Zelzate. De club uit de Gentse kanaalzone boekte thuis een 1 – 1 gelijkspel tegen Eendracht Aalst en staat met 34 punten 9e in het klassement. KRC Harelbeke ging winnen tegen RFC Wetteren (0 – 1) en neemt in de stand 2 punten voorsprong op de eigen ploeg. Ciao.

Doelpunten: [2’] D.J. Dewaegemaeker, 0 – 1; [22’] J. Vanhaecke, 1 – 1; [32’] P. Canoot, 2 – 1; [ 55’] D.J. Dewaegemaeker, 2 – 2; [60’] T. Benoot, 3 – 2; [67’] J. Cremers, 3 – 3; [69’] J. Suffys, 4 – 3; [79’] J. Vanhaecke, 5 – 3; [81’] J. Timmerman, 6 – 3.

KVK-opstelling: M. Dannel, G. Gaillez, M. Thiel, J. Robaeys, S. Himpe, J. Cremers (73’ J. Coppin), Y. Dewilde (83’ O. Lekhechine), V. Mahieu, O. Scholaert (83’ S. Gantois), D.J. Dewaegemaeker, L. Simoens (85’ Timmerman). Wisselspelers: B. Timmerman, O. Lekhechine, S. Gantois, J. Coppin.

Volgende competitiematch: zondag 26 februari 2023, om 15.00 u. KVK Westhoek – KVV Zelzate. Supporters op post.