06/03/23

FC Gullegem - KVK Westhoek

Zondag 5 maart 2023, FC Gullegem – KVK Westhoek 1 – 1.
Degradatieduel onbeslist

Van de enkele derby’ s die destijds jaarlijks op het KVK-competitieniveau in de Westhoek werden betwist, is er maar één overgebleven, die tussen KVK Westhoek en FC Gullegem. Een derby brengt volk op de been, sfeer in het stadion en de uitslag bepaalt wie de sterkste club van de regio mag genoemd worden. Op zondag 18 december 2022 kwam die eer FC Gullegem toe die de eigen ploeg in het Crackstadion met zware cijfers achterop liet, 0 – 5. Sindsdien maakte FC Gullegem langzame progressie, maar KVK bleef sukkelen tot vorige week zondag toen KVV Zelzate kansloos met 2 – 0 terug naar huis werd gestuurd. De hoop op redding is nog steeds aanwezig bij de KVK-aanhang en ook de spelers willen het geloof in eigen kunnen niet loslaten. KVK was veruit de betere ploeg, creëerde de meeste kansen, scoorde 2 mooie doelpunten en hield achteraan de deur stevig op slot. Het kan dus nog.

Kunstgras aan de Poezelhoek en zwaar bewolkt, maar droog weer. Niet te geloven met welke ploeg KVK de belangrijke derby van vandaag moest aanvangen. A. Jodts ziek, D.J. Dewaegemaeker geschorst en S. Himpe gekwetst; het waren basisspelers die dringend moesten vervangen worden. De jonge E. Nys (18 jaar) in de basis, wisselspeler F. Mando, tijdens de match ingevallen en de inderhaast opgeroepen J. Musenge, niet eens op het wedstrijdblad, kweten zich uitstekend van hun taak. Niets dan lof voor hen. Tijdens de eerste helft stond de eigen ploeg bijna doorlopend onder Gullegemse druk, maar de gastheren, heel dikwijls onstuimig, scoorden niet. Met een flitsende tegenaanval kwam KVK vroeg met een 0 – 1 op voorsprong. De KVK-defensie redde wat er te redden viel, maar Y. Dewilde viel op het halfuur uit met een zware knieblessure na een voorafgaandelijke fout die scheidsrechter K. Michiels niet had opgemerkt. Tijdens de tweede helft kregen we hetzelfde spelbeeld met overwegend FC Gullegem in het offensief, maar KVK stond klaar met gevaarlijke tegenaanvallen. De bedrijvige J. Cremers miste twee reuzenkansen, één vroeg in de tweede helft en één in de slotminuut van de partij. Ondertussen waren de gastheren met moeite, maar verdiend op gelijke hoogte gekomen.           

Eerste helft. Al vroeg kreeg de eigen ploeg enkele kleine waarschuwingen, maar het liep gelukkig goed af. De eerste KVK-aanval was meteen raak. Y. Dewilde spurtte vanaf de middenlijn over de Gullegemse speelhelft en trakteerde in de 16-strook B. Vanderbeken op een kogel die de FCG-doelman niet onder controle kreeg. De goed gevolgde J. Cremers trapte de rebound droog in de verste hoek van het FCG-doel, 0 – 1 (11’). Aan de overkant stormde R. Dekiere op het KVK-doel af en trapte een open kans naast de uitgekomen twijfelende doelman M. Dannel en ook ruim naast het kader (22’). Op het halfuur strompelde de goed acterende Y. Dewilde met een pijnlijke knieblessure van het veld. Hij incasseerde een trap toen hij het leer al had doorgespeeld, terwijl scheidsrechter K. Michels de andere kant opkeek (29’). De combinatie O. Scholaert en S. Gantois stak goed in elkaar in de Gullegemse 16-zone, maar laatstgenoemde ging overhaastig te werk en schoof het leer traag naast de paal (37’). A. Dhondt vuurde en de KVK-doelman sloeg de bal terug het veld in (43’). Het KVK-elftal had zich goed verweerd, maar zou het die voorsprong in de tweede helft kunnen behouden?      

Tweede helft. KVK kwam met goede orders uit de kleedkamers en leverde daar ook het bewijs van. De op rechts gevluchte S. Gantois bediende de centraal vrijstaande J. Cremers die de bal naast de verste paal kogelde (47’). Wat een unieke kans om de tweede helft in eigen voordeel te openen! Op hoekschop van A. Dhondt kopte J. Doornaert het leer rakelings over het KVK-doel (54’). Op inzenden van L. Simoens kwam O. Scholaert een voetje te kort om succesvol te besluiten (60’). Toen J. Braekeveld de bal voor het KVK-doel trok, kopte R. Dekiere nipt over het kader (62’). Ook de jonge E. Nys was slachtoffer van de harde FCG-aanpak; hij kreeg een rake tik, struikelde en kwam moeilijk weer overeind (67’). Doelman M. Dannel bleef goed bij de les. Weer vuurde A. Dhondt en nu sloeg de KVK-keeper de bal met een knappe reflex in hoekschop (70’). De Gullegemse aanvalsgolven, weliswaar ongeordend, bleven maar komen. De ingevallen V. Notebaert devieerde met het hoofd een inzenden van I. Vancraeyveldt naast de verste paal (73’). Ook K. Henneuse deed ravage en maaide V. Mahieu pijnlijk tegen de vlakte (75’). Op rechts ontsnapte S. Gantois weer aan de aandacht van de FCG-verdedigers en knalde in de handen van doelman B. Vanderbeken (79’). De gelijkmaker zat daar aan te komen. Na vrije trap van K. Henneuse kopte V. Notebaert, op een gemeten omhaal van J. Braekeveld,  de 1 – 1 op het scorebord (81’). Kort daarop joeg I. Vancraeyveld zijn schot van nabij over het KVK-doel (84’). V. Van De Wiele, aan de tweede paal, dwong KVK-doelman M. Dannel met een hard schot van dichtbij tot een geweldige reflex (89’). Maar de mooiste kans in de tweede helft kwam op naam van J. Cremers. Toen J. Musenge hem met een panklare bal bediende, krulde de KVK-aanvaller van dichtbij het leer over het FCG-doel (90’).           

Het viel op dat tijdens de hele match, een fel verzwakt KVK-elftal, bijna voortdurend onder druk, de sfeer van rust, beheersing en overleg goed kon bewaren. Ook het gedisciplineerd optreden van de eigen ploeg kwam ruim onder de aandacht, alsmede de wijze waarop de eigen spelers hun fysieke krachten evenredig over de hele match wisten te verdelen tegenover de sterke tegenstrever. De zogezegde 6-puntenmatch eindigde zoals hij begon en de onderlinge 3-puntenkloof blijft bestaan. Onderaan het klassement is de strijd ongemeen hevig, want ook SV Oudenaarde, RC Harelbeke, FC Wetteren en KM Torhout zijn bijlange nog niet uitgeteld. Een onderonsje met 6 ploegen om uit te maken wie de degradanten zijn, is een gevaarlijk spelletje. Het degradatieduel bracht geen klaarheid onderaan het klassement. Volgende week zondag komt RFC Wetteren naar het Crackstadion. De Oost-Vlaamse club is een rechtstreekse opponent, waartegen KVK de volle buit beslist moet binnenhalen. Ciao.   

Doelpunten: [11’] J. Cremers, 0 – 1; [81’] V. Notebaert, 1 – 1.

KVK-opstelling: M. Dannel, G. Gaillez, M. Thiel, J. Cremers, Y. Dewilde (29’ S. Gantois), E. Nys (87’ J. Musenge), O. Lekhechine, V. Mahieu, O. Scholaert, F. Mando, L. Simoens. Wisselspelers: G. Vercruysse, B. Timmerman, S. Gantois, F. Mando, J. Musenge.

Volgende competitiematch: zondag 12 maart 2023 om 15.00 u. KVK Westhoek – RFC Wetteren. Supporters op post.