01/11/21

RFC Wetteren - KVK Westhoek 0 - 5

Zondag 31 oktober 2021, RFC Wetteren – KVK Westhoek 0 – 5
Wintertijd, zware regenval en zelfvertrouwen inspireren KVK.   

Ook RFC Wetteren heeft een lange fusiegeschiedenis achter de rug. RRC Wetteren, die in 2002-2003 in tweede provinciale (O-VL) speelde, fusioneerde met buurclub SK Kwatrecht tot RRC Wetteren-Kwatrecht. De fusieclub kende succes en kwam in vierde nationale afdeling terecht, waar die in 2015 samensmolt met gemeentegenoot Standaard Wetteren tot RFC Wetteren. Na de nieuwe reeksindeling, die inging vanaf het seizoen 2016-2017, speelde RFC Wetteren in derde amateur A en promoveerde op 6 augustus 2020, na 3 eindrondes naar tweede amateur A.   

De competitiestart van RFC Wetteren mislukte. De Oost-Vlaamse club staat op de 12e plaats met 6 punten of 2 zeges uit 8 wedstrijden en telt een negatief doelpuntensaldo van 8. Op Oudenaarde na, heeft RFC met 7 goals, de zwakste aanval. Ook KVK staat, met 4 punten op 24, in de hoek waar de klappen vallen en incasseerde al 23 doelpunten, het hoogste aantal van heel de reeks. Hoe zwaar de opdracht ook zal zijn, toch moet de eigen ploeg tegen een rechtstreekse concurrent kranige weerstand bieden en tonen wat zij waard is. Een puntje sprokkelen in het Marcel De Kerpel stadion zou voor KVK al een halve zege zijn en ongetwijfeld een stap in de goede richting.  

En weer had trainer B. Debo moeizaam puzzelwerk om zijn gewenste ploeg op papier te krijgen. F. Soenen, J. Coppin en K. Chateau revalideren al een hele tijd. S. De Deygere en J. Robaeys waren even twijfelachtig, maar namen toch deel aan de strijd. Wat konden we verwachten van een match bij een zwart - grijze lucht, gietende regen heel de match door, een glibberig veld en een handjevol toeschouwers op de tribunes? “Niet verliezen” leek op het eerste zicht het motto, maar beide concurrerende ploegen kwamen daarmee geen stap verder. Het aanvangskwartier van de eerste helft leek op een opwarmingsoefening met risicoloos voetbal zonder enige verontrustende beweging. De jonge H. Coutigny opende voor KVK, iets na het halfuur, met een flits en veel lef de score en brak het ijs. Tijdens de tweede helft voerde KVK, in iets meer dan 20 minuten, de stand op van 0 – 1 naar 0 – 5. Een hechte collectieve prestatie die we dit seizoen van de eigen ploeg nog niet hadden gezien, temperde de pessimistische gevoelens van de voorbije weken. Bravo aan het trainerstrio en de hele KVK-ploeg.         

Eerste helft. KVK-doelman Y. Colley, diende al heel vroeg de bal uit de voeten van de oprukkende D. Mertens te plukken (13’). Op een inzenden van Y. Dewilde was er voor een open doelmond geen enkele KVK-speler te bespeuren om het leer in het lege doel te deviëren (16’). En L. Simoens kwam een voetje tekort om een inzenden van Y. Dewilde aan de tweede paal, af te ronden (17’). Op hoekschop van M. De Bruycker forceerde L. Van Der Sypt een geweldige kopstoot naar de benedenhoek van het KVK-doel, maar doelman Y. Colley redde in 2 tijden (19’). Rechterspits D. Rufai bediende de aanstormende D. Mertens met een lage voorzet, maar laatstgenoemde gleed naast het leer en verkeek de opener (25’). Spits D. Mertens trapte vanop 40 meter naar het KVK-doel, omdat Y. Colley veel te ver zijn doel had verlaten. De reikende KVK-doelman kon nog net het leer uit zijn doel slaan (26’). Toen H. Coutigny de bal in zijn bezit kreeg in de 16-zone, stuurde hij het leer simpelweg in de verste hoek van het vijandige doel, 0 – 1 (32’). Aan de overkant richtte N. Gheeraert een retro-schot nipt naast de paal (33’). Y. Dewilde bediende de hardwerkende L. Simoens die in een goede scorepositie het leer nog naast de paal stuurde (37’). D. Rufai, voor RFC, drong door tot in de 16-zone, kapte een paar keer zijn tegenstrever uit en besloot van dichtbij op Y. Colley, die uitstekend reageerde (41’). Na een dubbelpas met J. Cremers, dwong J. Robaeys, RFC-doelman T. Segers tot het uiterste; hij sloeg het leer nog net naast de paal (45’). Ook RFC Wetteren kreeg kansen, maar verkeek ze. Rusten bij 0 – 1 en zware neerslag.

Tweede helft. Even verrassend als efficiënt, belandde een lange bal bij de centraal spurtende J. Robaeys die het leer naast doelman T. Segers binnenschoof, 0 – 2 (46’). RFC-doelman, T. Segers stootte een botsend schot van H. Coutigny in hoekschop (57’). V. Mahieu besloot voor een open doel in de handen van T. Segers (58’) en G. Vervacke vuurde zijn vrije trap nipt naast de paal (62’). Na handsspel van J. Heymans in de 16-zone, trapte V. Mahieu de penalty in de benedenhoek van het RFC-doel, 0 – 3 (64’). KVK zat op rozen en controleerde vanaf nu de match. De beste actie kwam, toen Y. Dewilde vanop de eigen helft vertrok, op volle snelheid, iedereen achter zich liet en het leer naast doelman T. Segers in de lange hoek binnenschoof, 0 – 4 (67’). Een juweel van een doelpunt, na een indrukwekkende solo - actie. J. Cremers baande zich een korte weg door de RFC-defensie en mikte het leer beheerst in de verste kruishoek van het RFC-doel, 0 – 5 (68’). Medespits, D. Rufai dreigde, maar KVK-doelman, Y. Colley, gooide zich languit voor het Wetterse gevaar (72’). De ongelukkige O. Luckx, nauwelijks 3 minuten op het veld, trapte op de enkels van zijn tegenstrever die pijnlijk bleef liggen en kreeg rood (74’). De vertwijfelde pogingen van de thuisploeg konden KVK niet meer verontrusten tijdens het laatste kwartier. Of toch, toen de harde vrije trap van M. De Bruycker door doelman Y. Colley met een geweldige reflex uit zijn doel werd getoetst (90’). KVK, autoritair, gunde de gastheren geen eer reddend doelpunt.   

De wintertijd en de hevige regenval hebben KVK geïnspireerd, mentaal gesterkt, zo lijkt. De eigen ploeg overtroefde op het veld de eerder bange en inspiratieloze gastheren op alle niveaus. De rekening van de tegenstrever wordt niet gemaakt, maar de eigen ploeg voerde vandaag een onberispelijke partij op en plukte de vruchten ervan met groot genoegen. KSV Oudenaarde, KSK Ronse en RC Gent verloren hun partij, terwijl SCT Menen op eigen veld verrassend won van FC Petegem. De sprong die KVK maakt in het klassement is klein, maar deugddoend. Des te groter is het zelfvertrouwen, het geloof in eigen kunnen.     

Volgende week zondag komt SC Lokeren-Temse op bezoek naar het Crackstadion. Van de ene fusieclub naar de andere. De vooropgestelde titelkandidaat, momenteel op de 7e plaats, kwam moeilijk op dreef en behaalde tot nu toe slechts 13 punten op 24. Op donderdag 27 oktober 2021, kwamen daar 3 punten bij zodat de Oost-Vlamingen in het klassement opgeschoven zijn naar de 5e plaats met 16 punten. Op zondag 24 oktober 2021 verloor SC Lokeren-Temse met 3 – 1 van FC Gullegem. Toen bleek dat FC Gullegem het spelersreglement verkeerdelijk had toegepast, werd de Oost-Vlaamse club beloond met de zege en kreeg de 3 punten. Vandaag speelden de Oost-Vlamingen alweer gelijk op eigen veld, tegen OLSA Brakel, 0 – 0. Ciao.  

Doelpunten: [32’] H. Coutigny, 0 – 1; [46’] J. Robaeys, 0 – 2; [64’] V. Mahieu, 0 – 3; [67’] Y. Dewilde, 0 – 4; [68'] J. Cremers, 0 – 5.  

KVK-opstelling: Y. Colley, S. De Deygere, G. Vervacke, V. Mahieu, J. Robaeys, S. Himpe, J. Cremers (80’ O. Diakho), H. Coutigny (76’ E. Ekangamene), Y. Dewilde (70’ O. Luckx), S. Gantois, L. Simoens. Wisselspelers: M. Van Oost, O. Diakho, O. Luckx, E. Ekangamene.

Volgende competitiematch: zondag 7 november 2021 om 14.30 u., KVK Westhoek – SC Lokeren-Temse. Supporters op post. Uit veiligheidsoverwegingen (risicomatch) is het Crackstadion voor de KVK-supporters enkel toegankelijk langs de Leopold III-laan. De supporters van de bezoekende ploeg bereiken het Crackstadion via de Steverlyncklaan. Het KVK-bestuur vraagt de eigen en bezoekende supporters om deze politieverordening stipt na te leven.  

Volgende match 30/01/22 om 14:30
K. VV Zelzate
K. VK Westhoek